Matrassen

Matrassen

Verschillende typen matrassen

Op de Nederlandse markt worden een aantal type matrassen gevoerd. De belangrijkste soorten bespreken we. Er zijn vele soorten matrassen. Allen hebben hun specifieke voor- en nadelen. 

Volgens onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld van de consumentenbond, voldoen alle onderzochte matrassen, maar zijn er verschillen die vooral met de ventilatie en vocht-regulatie te maken hebben. Binnenveringmatrassen blijken een uitstekend constructie volgens de test.

 

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen worden gemaakt van visco-elastisch schuim. Ze worden verkocht onder de namen: traagschuim, memory-foam,  Nasa, Tempur, etc.

De meeste traagschuim matrassen hebben goede lig-eigenschappen, dit omdat de matras op een goede wijze gewicht verdeelt en goed ondersteunt. Onder invloed van warmte en gewicht van het lichaam wordt traagschuim zacht en vormt zich naar uw lichaamsvorm. Hierdoor verdeelt het de druk gelijkmatig over het hele lichaamsoppervlak. Lichaamsdelen die wat dieper in de matras behoren weg te zinken voor een ergonomische slaaphouding hebben doorvoor alle ruimte. Want juist op die punten wordt het traagschuim onder invloed van uw lichaamswarmte (wrijving) extra elastisch (dus zacht). De bloedcirculatie wordt niet tot nauwelijks verstoord en de huid volledig doorbloed.

Bij goed traagschuim is de ventilatie redelijk door de open celstructuur. Traagschuim is antiallergisch en CFK vrij

Traagschuim was oorspronkelijk ontwikkeld voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Reden was het drukverlagende systeem dat doorliggen voorkomt. Omdat de patient niet kan omdraaien, ontstaan op de knelpunten bloeduitstortingen of erger.

Vanuit deze eigenschap is het matras later commercieel op de markt gebracht.

Medisch gekwalificeerde traagschuim matrassen hebben nooit een hogere densiteit dan 50 kg per m³. Dus als u "medische" matrassen ziet met een densiteit van 70 of 80 kg m³ klopt dit zeker niet.
In Visco elastisch traagschuim zijn vele kwaliteitsverschillen die men moeilijk kan zien maar vaak wel kan voelen. Bijvoorbeeld: als het materiaal vettig aanvoelt is het bijna nooit goed en als het te droog aanvoelt evenmin. Het moet er net tussen in zitten. De temperatuurreactie is van zeer groot belang. Als het goed is zou het traagschuim rond de uitwendige lichaamstemperatuur (29 graden) zachter moeten worden. Sommige traagschuim soorten reageren niet of nauwelijks op temperatuur waardoor een het belangrijk deel van het comfort verloren gaat. Er is ook traagschuim op de markt dat juist heel erg op temperatuur reageert, dit geeft diverse problemen vooral in de wat koudere maanden; het matras blijft dan hard!

Het soortelijk gewicht vertelt veel over de kwaliteit, hiervoor geldt in de regel hoe lichter, hoe luchtiger en dus beter. Een richtlijn is dat het matras minder dan 50 kg per m3 weegt. Daarboven is het vaak warm en neemt en het minder goed vocht op. De mindere kwaliteiten (=goedkope) traagschuimen boeten behoorlijk in qua kwaliteit en dus comfort.

Nadelen:

  1. het zijn zéér zware matrassen. Deze kunt u vaak niet alleen van het bed halen voor schoonmaak. Gelukkig is de noodzaak tot draaien van dit soort matras, vaak niet aanwezig.
  2. te zacht. “elk voordeel heb zijn nadeel” zij Cruijf reeds. Omdat het matras te soepel is, zult u zich weinig omdraaien. Voor mensen met spier- en rugklachten, kan dit effect tégen hun werken. U draait te weinig waardoor de spieren niet voldoende geprikkeld worden en slap worden
  3. voelt snel warm en zweterig aan. De ventilatie is meestal matig.


De levensduur van goed traagschuim matras is zo’n 12-15 jaar.

Conclusie: indien u een traagschuim matras van goede (lees dure) kwaliteit koopt, heeft u hieraan een uitstekende keus.
 

Polyether matrasDit is het goedkoopste type matras op de markt. 
Polyether is een zogenaamd ouderwets schuimrubber met weinig veerkracht. Het polyetherschuim kan gemaakt worden met veel of juist weinig lucht. Dat wordt aangegeven door middel van het soortelijk gewicht (SG). Een polyethermatras met SG20 heeft schuim wat 20kg per kubieke meter weegt, en is een erg zacht en slap matras. Een matras van SG40 is harder, en ook duurzamer. Onafhankelijk van het soortelijk gewicht kan polyetherschuim ook wat stugger of wat soepeler gefabriceerd worden. De eigenschappen van deze matrassen zijn niet echt goed te noemen. Polyether heeft een gesloten celstructuur waardoor dit schuim niet goed vocht opneemt en relatief warm aanvoelt. Door deze gesloten celstructuur krijgt men ook al snel last van zogenaamde "kuilvorming". 
Waar u ligt, drukt u op den duur de luchtbelletjes stuk en waar u niet ligt niet waardoor er kuilvorming ontstaat. Er zijn verschillende diktes van 12 tot 20 cm leverbaar. Meestal gaan polyether matrassen niet zo lang mee en hebben ze een laag corrigerend vermogen.

De levensduur van een Polyethermatras is 1/3 jaar.

Conclusie: de kwaliteit is beneden maats. De levensduur is kort. 
 

Koudschuim matrassen


Koudschuim zouden we het hightech schuim van dit moment kunnen noemen. Koudschuim is een polyurethaanschuim, maar wordt tijdens de fabricage niet op een hoge temperatuur gemaakt. Koudschuim heeft van nature een open cel structuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht opneemt. Kuilvorming komt bij koudschuim nauwelijks voor. Het materiaal heeft een hoog comfort en een zeer lange levensduur. Dit soort matrassen zijn bijna altijd goede matrassen en de eigenschappen zijn zeker goed te noemen. 
Koudschuim heeft altijd een open celstructuur waardoor het redelijk vocht opneemt en niet warm aanvoelt en er bovendien geen ligkuil in kan komen. Koudschuim matrassen gaan lang mee en hebben een hoog corrigerend vermogen. Ook biedt koudschuim een uitstekende progressieve tegendruk. Dit betekent dat het matras méér tegendrukt bij hogere belasting: het biedt veel ondersteuning. Het beste is koudschuim in een 43, 45 HR (High Resilience). Lager dan 40HR zou u beter kunnen vermijden, omdat dit niet zo veerkrachtig is.

De levensduur van een koudschuimatras is afhankelijk van het HR gehalte, bij HR45 is de levensduur 10 tot 15 jaar.

Conclusie: een koudschuim matras is zeer veerkrachtig, neemt redelijk vocht op en krijgt geen "kuilvorming". De levensduur is lang. Een goed matras.
 

Pocketvering matrassen


Pocketvering betekent letterlijk: "veer in zakje". Dit is waarschijnlijk ook de beste vertaling. Een pocketvering matras is een matras gevuld met veertjes die afzonderlijk zijn ingepakt in zakjes (pockets genoemd). Dat zakje is gemaakt van een synthetisch non-woven materiaal. Het zakje om de veer zorgt ervoor dat ieder veertje zich, onafhankelijk van de anderen, kan aanpassen aan de vormen van uw lichaam en dat de veren niet in elkaar verstrikt raken. Echter creëren deze zakjes ook statische elektriciteit in uw matras. Sommige gebruikers melden dat men hiervan last heeft.

Het aantal veertjes in het matras bepaalt hoe nauwkeurig de matras zich kan aanpassen. Pocketvering matrassen zijn leverbaar met respectievelijk 150-200-250, 300 en 500 veertjes per vierkante meter. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit, levensduur, en comfort van de matras. Pocketveringmatrassen zijn over het algemeen stevig aanvoelende matrassen voor mensen die het snel warm hebben.

Dit type bed heeft veel veren nodig om het gewicht goed te spreiden. Vreemd genoeg wordt het bed als zachter ervaren, naarmate het aantal veren stijgt.

De hardheid van het matras wordt bepaald door het aantal veren, het aantal wentelingen per veer en de dikte van het veer-staal.

Op deze manier worden ook de comfortzones van een pocketveringmatras gemaakt. Deze zachtere zones zitten op schouder- en heuphoogte zodat de matras daar verder in kan veren bij hetzelfde gewicht. Op deze manier wordt het mogelijk de wervelkolom recht te houden bij het slapen op de zij. De afdeklagen zijn ervoor om de matras comfortabel aan te laten voelen en uw transpiratievocht te absorberen, maar ook om uw gewicht gelijkmatig te verdelen over de matras. Kwaliteitsverschillen in deze afdeklagen bepalen mede de levensduur van de matras. Mogelijke afdeklagen zijn: latex, eventueel perfolatex, koudschuim, traagschuim

Een pocketveringmatras komt het best tot zijn recht op een boxspringbodem, maar kan ook op een spiraal of vaste bodem gebruikt worden. In de meeste gevallen is een lattenbodem een minder geschikte bodem voor een pocket matras. Dit omdat, waar geen latje zit de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgt. 

De levensduur van een pocketmatras is zo’n 8 tot 12 jaar.

Conclusie: een pocketmatras neemt (afhankelijk van de toplaag) meestal goed vocht. Het matras is soepel en ventileert uitstekend.
 

Binnenvering matras


Het matras met binnenvering is een oude bekende. Vanwege hun robuustheid worden ze traditioneel gebruikt in de hotelsector. Wereldwijd is dit nog steeds het meest gebruikte matras.

Er zijn diverse soorten binnenvering matrassen. Gewoonlijk bestaat de opbouw uit diverse spiraalveren, die onder en boven worden verbonden met een netwerk van staaldraad. Het is de voorloper van de pocketvering matras.

De hardheid van het matras wordt bepaald door het aantal veren (meestal 150 tot 200 per matras), de het aantal slagen per veer en de dikte van het veerstaal.

De tijk wordt gevormd door een viltlaag (zodat de veren niet voelbaar zijn), een isolerende en stofdichte foamlaag en een buitenlaag.

Door de constructie past het matras zich gemakkelijk aan, aan het lichaam. Hoe meer druk er is, hoe meer de veer “terugdrukt”. Speciale zones zijn daardoor niet noodzakelijk.

Door de open kern is het matras goed vochtregulerend. Sommige matrassen hebben een aparte zomer- en winterlaag. Hierdoor is ook de temperatuurregulering goed geregeld.

De kwaliteit is afhankelijk van de gebruikte veringen en de tijken. Nadeel van het matras is dat deze niet gebruiken is op verstelbare bedbodems. Voordeel is dat het matras ook op een vaste ondergrond als comfortabel is. Een extra lattenbodem maakt het matras alleen maar beter.

Conclusie: een eenvoudige constructie met goede ondersteunende eigenschappen. Het matras heeft, door de holle kern, goede vochtregulerende eigenschappen. Door de veer-opbouw is geen speciale zone nodig; de steun wordt steviger met de druk.

Verfijnd zoeken

Weergave: Lijst / Rooster
Aantal weergegeven:
Sorteren op:
Koudschuim Matras Olympia
HR 45 koudschuim matras is verkrijgbaar in de afmetingen: circa 14 cm, 20 cm en 24 cm Kwal..
115,00€
Micropocketveer Matras Hybride Schuim Ruby HR Purest
Kern micropocketveer 7 comfortzones 510 veren/m2  afdeklaag: 4 cm Hybride sch..
475,00€
Polyether Matrassen SG 25
Sg 25 matras is verkrijgbaar in de afmetingen: circa 12 cm, 14 cm, 17 cm en 20 cm.. Het matras besta..
40,00€
Polyether Matrassen SG 40
Sg 40 matras is verkrijgbaar in de afmetingen: circa 14 cm, 20 cm en 24 cm. Het matras bestaat ..
75,00€
Geneste Pocketveer Koudschuim Quartz
Quartz 2,0 Hoes HR 55 of  HR 60 matras  Interieur  7-zone geneste pocket..
349,00€
Geneste Pocketveer Koudschuim Quartz Tape
Quartz 2.0 Tape HR 55 of HR 60 KOUDSCHUIM IInterieur  7-zone geneste pocketvering  ..
399,00€
Geneste Pocketveer Latex Quartz
Quartz 2.0 Hoes LATEX matras  Interieur  7-zone geneste pocketvering  me..
399,00€
Geneste Pocketveer Latex Quartz Tape
Quartz 2.0 Tape LATEX matras  Interieur  7-zone geneste pocketvering  me..
449,00€
Geneste Pocketveer Traagschuim Quartz
Quartz 2.0 Hoes VISCO ( NASA ) matras  Interieur  7-zone geneste pocketvering..
399,00€
Geneste Pocketveer Traagschuim Quartz Tape
Quartz 2.0 Tape NASA matras ( VISCO ) Interieur  7-zone geneste pocketvering  met ..
449,00€
Matras Hoezen
Geef je matras een tweede leven! Met onze Matrashoes Comfort van 14,15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, ..
49,00€
Gebaseerd op 2 beoordeling(en).
Micropocketveer Matras Visco Vesper Purest
Kern micropocketveer 7 comfortzones 510 veren/m2  afdeklaag: 4 cm Visco traag..
525,00€
Pocketveer Matras Koudschuim Elite
7-zone interactieve pocketvering met 3cm Megapur® koudschuim HR60 (soepel) of HR55 (stevig) afd..
499,00€
Pocketveer Matras Koudschuim Fifty Fifty
Het FIFTY Matras is een topkwaliteit medium-stevig pocketvering matras met aan alle zijden 3cm HR55/..
299,00€
Pocketveer Matras Koudschuim Smart De Luxe
pocketveer 360 veren/m2 afdeklaag: 3 cm Koudschuim densiteit: 35 kg/m3 7 comfort..
229,00€
Gebaseerd op 1 beoordeling(en).
Pocketveer Matras Latex Fifty Fifty
Het FIFTY Matras is een topkwaliteit medium-stevig pocketvering matras met aan alle zijden 3cm LATEX..
349,00€
Pocketveer Matras Traagschuim Fifty Fifty
Het FIFTY Matras is een topkwaliteit medium-stevig pocketvering matras met aan alle zijden 3cm NASA ..
349,00€
Pocketveer Matras Visco Smart De Luxe
pocketveer 360 veren/m2 afdeklaag: 3 cm Visco densiteit: 50 kg/m3 7 comfortz..
259,00€
Koudschuim Matras Lugano
HR 40 koudschuim matras is leverbaar in hoogte van 14cm en 20cm. Kwaliteit van een koudschuim m..
80,00€
Koudschuim Matras Smart De Luxe
  densiteit: 35 kg/m3 7 comfortzones belasting tot: +/- 90 kg voor ..
229,00€
Micropocketveer Matras Latex Jinx Pulse Purest
Kern micropocketveer 7 comfortzones 510 veren/m2  afdeklaag: 4 cm Pulse latex..
575,00€
Gebaseerd op 1 beoordeling(en).
Natuurlatex Matras Athena
Dit 20 centimeter dikke, natuurlatex matras Athena van Van Landschoot geeft een zeer optim..
350,00€
Traagschuim Matras Nasa Sleep 20cm
•Soepele koudschuim HR43 kg/m3 van 14 cm dik •Toplaag van comfortabel visco-elastisch traagschuim N..
150,00€
Pocketveer Matras Koudschuim Grace XXL
pocketveer, 360 veren/m2, Extra Firm afdeklaag: 5 cm Koudschuim densiteit: 35..
379,00€
Pocketveer Matras Polyether Monaco
Het matras heeft een Pocketvering kern met 300 pocketveren per m², verdeeld in 9-zone. Doordat ..
110,00€
Gebaseerd op 1 beoordeling(en).
Pocketvering Traagschuim / Koudschuim ( Medic Matrassen )
GRATIS BEZORGING DOOR HEEL NEDERLAND Bent u op zoek naar een NASA matras die goedkoop is en ..
199,00€
Gebaseerd op 1 beoordeling(en).
Pocketveer Matras Koudschuim Cleopatra
Pocketveer CLEOPATRA HR 45 Koudschuim matras in diverse maten Met veringsysteem van 300 metalen p..
99,00€
Gebaseerd op 3 beoordeling(en).
Pocketveer Matras Koudschuim Prince
Bij ons profiteert u van hoge kwaliteit tegen een lage prijs. We kunnen dit waarmaken doordat we de ..
150,00€
Traagschuim Matras Nasa Sleep 25cm
Traagschuim matrassen worden gemaakt van visco-elastisch schuim. Ze worden verkocht onder de namen: ..
200,00€
Traagschuim Matras Relax
Het matras is handig verpakt, wordt rechtstreeks uit de fabriek geleverd en is voorzien van 5 jaar g..
349,00€
Gebaseerd op 3 beoordeling(en).
Pocketveer Matras Traagschuim Queen
Het Pocket Nasa matras bestaat uit 300 pocketveren per m², verdeeld in 9-zones. Doordat de pocketver..
150,00€
Gebaseerd op 1 beoordeling(en).
Pocketveer Matras Latex King
Het Pocket Latex matras bestaat uit 300 pocketveren per m², verdeeld in 9 zones. Doordat d..
150,00€
Pocketveer Matras Polyether Passion
Kern: - Kern 7 zone pocketveren - 340 pocketveren per m2 - 7 slags pocketveren (2.0mm),ton vormig..
199,00€
Pocketvering Matras Koudschuim Prince De Lux
Pocket 9 zone, 300 veers/ m2 Afgedekt met HR 45 polyether platen Zijranden zijn van HR 45 KOU..
199,00€
Pocketveer Matras Traagschuim Queen De Lux
Pocket 9 zone, 600 veers/ m2 Afgedekt met NASA platen Zijranden zijn van HR 45 KOUDSCHUIM gem..
299,00€
Pocketveer Matras Latex King De Lux
Pocket 9 zone, 300 veers/ m2 Afgedekt met LATEX platen Zijranden zijn van HR 45 KOUDSCHU..
195,00€
Micropocketveer Matras Koudschuim Ibiza
Het Pocket HR matras bestaat uit 600 onafhankelijke microveren per m2, verdeeld in 9-zone. Be..
240,00€
Micropocketveer Matras Traagschuim Princess
Het Pocket PRINCESS matras bestaat uit 600 onafhankelijke microveren per m2, verdeeld in 9-zone..
240,00€
Gebaseerd op 2 beoordeling(en).
Micropocketveer Matras Latex King De Lux
Het Pocket KING DE LUX matras bestaat uit 600 onafhankelijke microveren per m2, verdeeld i..
240,00€
betalingsmogelijkheden